Snel afvallen door op te letten

Tegenwoordig willen mensen graag snel afvallen. Hoe sneller, hoe beter. Maar zonder te verzanden in een ongezond dieet zoals het crash dieet, wat moet je dan doen om snel af te vallen?
Een belangrijk deel van het antwoord ligt in de dagelijkse behoefte aan calorieën. In dit artikel kom je daarover meer te weten.

Caloriebehoefte
Mannen en vrouwen hebben per dag een caloriebehoefte die ligt tussen de 2.000 en de 2.500. Veel websites zeggen dat 2.000 calorieën voor vrouwen telt en 2.500 voor mannen, maar dat ligt helemaal aan de situatie waarin je verkeert. Een vrouw die postbode is en dagelijks vele kilometers aflegt zal een hogere caloriebehoefte hebben dan een man die de hele dag achter een computer zit te werken.
Hoe dan ook, de caloriebehoefte is afhankelijk van diverse factoren, zoals:
– Lichaamsbeweging;
– Lengte, gewicht;
– Leeftijd.
Om af te vallen wordt vaak gekeken naar de calorieën. “Je moet minder calorieën nuttigen dan je binnenkrijgt,” luidt het credo. Maar dat is niet helemaal juist. Het zit hem namelijk in drie voedingsstoffen die gezamenlijk de calorieën vormen: eiwitten, koolhydraten en vetten.
Door te letten op die drie, kun je een essentieel begin maken. In dit artikel staan de vetten centraal.

Vetten
Het woord ‘vet’ heeft een negatieve klank, maar wist je dat vetten essentieel zijn om binnen te krijgen? Je lichaam is niet in staat om de stoffen die het nodig heeft allemaal zelf aan te maken. In vetten zitten veel van die stoffen en je zal dus moeten eten om die stoffen binnenkrijgen. Door gezonde vetten – zoals omega 3 vetzuren uit vis – te nuttigen, geef je je lichaam wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. Maar er is wel een verschil in vetten.

Goede vetten
Natuurlijke, onverzadigde vetten zijn gezond voor je. Ze zitten in producten als vis, noten en zaden, sommige groenten en fruit en in vlees. Door hier met mate van te eten en goed te letten op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, kun je al heel veel uit je dieet halen. Goede vetten helpen cellen zich goed te ontwikkelen, bloed goed door je lichaam te laten stromen, je spieren zich soepel te kunnen bewegen en tal van andere goede eigenschappen.

Slechte vetten
Er zijn echter ook veel slechte vetten. Dit zijn verzadigde vetten en die vind je vooral in ongezonde producten zoals koek, snoep en snacks. Deze ongezonde vetten zijn door het lichaam niet goed af te breken tot bouwstenen – zoals omega 3 vetzuren wel goed af te breken zijn – en worden dus elders in het lichaam opgeslagen. Je wordt er dikker voor, want ze plakken letterlijk aan je lichaam vast.
Deze slechte vetten kunnen ook leiden tot allerlei kwaaltjes en ongezonde situaties. Wat dacht je van hartfalen, hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en obesitas of zelfs morbide obesitas?
Door teveel van deze slechte vetten te eten, werk je jezelf aardig in de nesten en het is dus aan te bevelen om hier eens goed naar te gaan kijken. Wees kritisch. Waar zou jij ongezonde vetten kunnen minderen en meer gezonde vetten kunnen nuttigen?

Snel afvallen door goed om te gaan met vetten
Snel afvallen doe je door op je voeding te letten. Ga verstandig om met suikers (koolhydraten), eiwitten en vetten. Je zal merken dat wanneer je daar heel alert op bent en je meer gezonde vetten eet, je niet alleen gewicht gaat verliezen, maar ook een stuk fitter wordt. De meeste mensen die dit een tijdje doen worden er ook echt gelukkig van. Hun goede levenswijze draagt bij aan een fijn en prettig gevoel, wat alleen maar zal motiveren om door te gaan.

Maak deze permalink favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *