Als afvallen niet lukt

Bij sommige mensen lukt het afvallen niet goed. Ze vallen niet of nauwelijks af. Dat is natuurlijk enorm frustrerend, zeker als je er veel voor laat en veel voor doet. Maar hoe kan dat, dat afvallen soms zo moeizaam gaat? Dat afvallen niet lukt kan verschillende oorzaken hebben.

Je eet toch nog teveel

Er kan iets zijn in het dieet waardoor je ongemerkt toch meer binnen krijgt dan wat je lichaam nodig heeft. Afvallen doe je door minder calorieën te eten dan wat je lichaam nodig heeft. Het kan zijn dat je via een dieet toch nog teveel calorieën binnen krijgt omdat je er maar heel weinig nodig hebt.

Hoeveel calorieën je nodig hebt is voor iedereen anders. Het wordt berekend aan de hand van je geslacht, gewicht, lengte, leeftijd en je activiteiten. Vrouwen hebben minder calorieën nodig dan mannen. Dit omdat ze (over het algemeen) minder spiermassa hebben. Voor iedere kilo spier welke je lichaam heeft verbrand je ongeveer 80 kcal per dag.

Het is daarom beter om je calorieën behoefte te berekenen aan de hand van een calculator welke dat doet aan de hand van je vetpercentage. Aan de hand van je vetpercentage en gewicht wordt dan berekend wat je spiermassa is.

Dat je toch nog teveel calorieën binnen krijgt met een dieet kan voorkomen als je weinig spiermassa hebt. Vermoed je dat je weinig spiermassa hebt dan zou ik je zeker aanraden om uit te rekenen wat je dagelijkse calorieën behoefte is en dit te vergelijken met de calorieën welke je via je dieet binnen krijgt.

Je bent niet helemaal eerlijk tegenover jezelf

Wat ook zou kunnen is dat je niet helemaal eerlijk tegenover jezelf bent en misschien zelfs ongemerkt. Het kan dat je je er niet van bewust bent dat je via tussendoortjes bijvoorbeeld meer calorieën binnen krijgt dan je denkt. Tussendoortjes zijn er vaak de boosdoener van dat afval doelstellingen niet worden behaald. Tussendoortjes zoals repen, koeken en gezoete yoghurts bevatten vaak veel suikers.

Bepaalde producten in supermarkten zijn daarbij best misleidend als je niet goed weet waarop je moet letten. Veel producten worden aangeprezen als vetarm of vetvrij. Terwijl vet niet de grote boosdoener is van overgewicht maar geraffineerde koolhydraten (in koeken, repen) en suikers (zoals in yoghurtjes).

Het lichaam verbrand het liefst koolhydraten (suikers) en gaat pas over op het verbranden van vetten indien er onvoldoende energie uit koolhydraten gehaald kan worden. Daarom is het beter om koolhydraatarm te eten als je wilt afvallen in plaats van vetarm.

Een ander probleem is dat suikers onder veel schuilnamen in voedingsmiddelen worden verwerkt. Er zijn meer dan 60 schuilnamen voor suikers. Dit zijn namen zoals dextrose, fructose, glucose-fructosestroop enz.

Lukt het afvallen niet? Neem dan eens goed al het eten onder de loep welke je eet. Lees goed de verpakkingen en wees alert op schuilnamen voor suiker.

Je hormoonhuishouding is van slag

Afvallen heeft veel te maken met je hormoonhuishouding. Er zijn hormonen welke het zo goed als onmogelijk maken om vet te verbranden. Eén van deze hormonen is cortisol.

Cortisol is een stress-response hormoon. Bij stress maakt het lichaam adrenaline aan waardoor je lichaam in een verhoogde staat van paraatheid komt. Met cortisol neutraliseert het lichaam de effecten van adrenaline weer zodra de stressbron is weggenomen.

Dit zijn lichaamsfuncties welke allemaal prima zijn. Het zorgt ervoor dat we weg kunnen rennen uit gevaarlijke situaties. Het probleem is echter als we langdurig onder stress staan. Bijvoorbeeld door het werk. Als we dag in dag uit stress hebben dan raakt deze hormoonhuishouding helemaal ontregeld. De cortisolwaarden worden dan chronisch te hoog.

Het probleem van cortisol is dat het vet vasthoudt. Hoe hard je ook probeert af te vallen, je lichaam zal onder invloed van dit hormoon het vet willen vasthouden. Dit vasthouden van vet zie je dan vooral rondom de buik. Een buikje is dan ook vaak een teken dat de cortisolhuishouding niet op orde is. In deze gevallen kan je veel meer winst boeken door te zorgen dat de stressbronnen uit je leven verdwijnen. Pas als je niet meer overspannen of burn-out bent dan zal je in staat zijn om kilo’s te gaan verliezen.

Een ander probleem van cortisol is dat het de signaal overdracht tussen je maag en hersenen verstoord. Als je gaat eten dan krijgen je hersens op een gegeven moment het signaal dat je genoeg hebt. Als je cortisolwaarden te hoog zijn dan komt dit signaal vertraagd aan bij de hersenen. De vertraging kan daarbij oplopen tot een minuut of 10. Bedenk maar eens hoeveel calorieën je teveel kan eten in 10 minuten.

Een ander hormoon wat een belangrijke rol speelt als je af wilt vallen is insuline. Insuline maakt je lichaam aan om glucose in de cellen op te kunnen nemen. Via het bloed wordt glucose door het lichaam getransporteerd.

Als je suikers of koolhydraten eet dan zal de bloedsuikerspiegel stijgen. Hierna maakt je lichaam insuline aan. Als er veel insuline in je bloed aanwezig is dan is dit voor je lichaam een teken dat er voldoende energie is. Hierdoor zal je lichaam vet gaan opslaan (en niet verbranden), er is immers voldoende energie in de vorm van glucose.

Hoe meer insuline er in je bloed aanwezig is hoe meer vet je lichaam zal gaan opslaan. Wil je afvallen dan is het dus zaak om die insulinewaarden zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door geen suikers of geraffineerde (snelle) koolhydraten te eten. Suikers en geraffineerde koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor het lichaam veel insuline moet aanmaken.

Wil je afvallen dan zal je snelle koolhydraten moeten vervangen voor langzame koolhydraten. Bijvoorbeeld door wit brood te vervangen voor volkoren brood, pasta te vervangen voor volkoren pasta en witte rijst te vervangen voor zilvervliesrijst.

Maak deze permalink favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *